Thorn without a rose

Direktlänk till inlägg 18 januari 2008

Stora tjejen!

Av rikku - 18 januari 2008 20:30

Oj, vad Vanja börjar bli "stor" nu. Hon kan så mycket nya saker och hon växer så det knakar. Igår var vi på BVC för kontroll. Måtten för dagen blev:


  • Längd: 73,5 centimeter
  • Vikt: 8070 gram

Hon är nu, när hon inte ens är åtta månader, nästan lika lång som hennes kusin var på ettårskontrollen. Jag tror att Vanja kommer växa om Nejra, faktiskt. Men det är inte så konstigt. Jag är längre än min syster och Tommy är längre än hennes man. Mycket längre.


Jag diskuterade problemet sömn med barnmorskan när jag ändå var där. Lite irriterande, men jag får känslan av att bara för att Vanja sov så himla bra de första månaderna, (fram tills att hon fick tänder), så tycker folk att vi inte ska klaga över att hon sover kasst nu. Det är som om en del tycker att vi har lite att ta igen bara för att det var så bra i början.


Hmpf. Nåväl.


Hur som helst så diskuterade jag problemet på BVC och fick rådet att låta Vanja först och främst gå upp ganska tidigt och sedan vara vaken ganska länge, till tolv åtminstone. Då ska hon sova, och sova länge. Helst så mycket som 2-3 timmar i sträck. Sedan ska hon hållas vaken tills det är dags för henne att sova för natten och förhoppningsvis ska detta leda till att hon sover bättre på natten och mer sammanhängande.


Vi började med detta direkt igår och än så länge kan man inte se några resultat, men det var väl inte oväntat. Det tar väl lite tid. I natt orkade jag dock inte med något bråk om var hon ska sova, så jag tog henne till vår säng direkt. Det slutar ju ändå med att hon kommer upp i vår säng till slut..


Skillnaden var att hon inte skrek och bråkade om att vi skulle sova, men hon sov inte bättre för det. Hon vaknade hur många gånger som helst och jag vaknade ännu fler gånger, eftersom jag vaknade så fort hon rörde på sig och bytte ställning. För mig funkar det inte särskilt bra att ha henne i sängen. Hon däremot tycker att det är mycket bättre.


Nåväl. Förhoppningsvis kommer den nya taktiken leda till att hon sover fler timmar i sträck och sedan hela natten igen. När vi kommer dit så blir nästa steg att hon ska kunna somna i sin egen säng, själv, och sova där hela natten.


Idag var vi på sjukhuset i Nyköping. Vi hade fått en tid bokad till radiologen och sedan till läkaren en timme senare. De skulle röntga hennes höfter som uppföljning till undersökningen i somras. Jag tycker nog att det var ganska onödigt eftersom de redan har kollat hennes höfter två gånger sen hon föddes och konstaterat att det inte var något fel på dem. Men, men. Nu är det gjort och återigen så har de konstaterat att de är precis som de ska.


Nu till lite skryt. =)


När de skulle röntga höfterna så lade de en platta under henne och höll fast benen i två olika lägen för två bilder. De sa till mig att jag antagligen var tvungen att hålla ner henne eftersom barn inte gillar den behandlingen och brukar skrika och gråta. Hah! Kanske är sant, men inte när det gäller Vanja. Hon är så cool. Hon bara låg där och tittade storögt på allt nytt och den stora lampan som var nästan rakt över henne. Sköterskorna blev verkligen förvånade och uttryckte sin beundran över hur lugn och snäll hon var.


Vad ska man säga? Min unge är coolast i världen. :D


Hon är jätteduktig på andra områden också. Hon sitter upp så fint nu och det är nästan så att hon inte vinglar alls ens när hon sträcker sig efter saker. Hon har även börjat dra sig upp mot soffan, sängen och allt annat hon kommer åt.


Men bäst av allt är att hon har börjat äta riktigt nu. Hon kan vara lite misstänksam mot skeden ibland, men duttar man skeden mot hennes läppar så hon får smaka, då gapar hon oftast sen. Hon har även börjat stoppa mat själv i munnen. Jag gjorde en macka åt henne igår som hon fick pilla med själv. Efter att ha delat den i så många delar hon kunde så började hon faktiskt att stoppa brödet i munnen själv och åt.


Vändpunkten kom nog faktiskt när jag köpte yoghurt åt henne. Jag har inte talat om på BVC att hon får äta yoghurt för jag är ganska säker på att de skulle tycka att det var dåligt och hemskt. För att inte tala om att hon får dricka saft! Men jag orkar faktiskt inte lyssna på alla pekpinnar längre. Sålänge de inte har ett bra argument till varför man inte ska ge barnen det ena eller det andra så får det vara. Nötter och honung får hon inte på grund av att det finns godkända och acceptabla skäl till varför småbarn inte ska äta det. Men i övrigt så gör jag faktiskt som jag vill nu. Sålänge Vanja vill ha det så får hon äta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av rikku - 15 november 2017 22:29

Den här podden jag lyssnar på är helt fantastisk. Det finns så mycket som jag skulle vilja diskutera och resonera kring bland alla ämnen som jag har fått höra om. Men jag lyssnar ju på fler avsnitt än jag hinner blogga om, så man får sålla lite. ...

Av rikku - 15 november 2017 07:07

Igår fyllde Lily fem år. Det är inte klokt vad fort tiden går! Gammal klyscha, men så är det verkligen. Min yngsta är fem år. Min yngsta! Äldsta dottern har passerat tio och är snart lika lång som jag. Skor kan vi nästan dela på redan. Själv är jag n...

Av rikku - 10 november 2017 02:15

Jag nämnde väl häromdagen att jag har börjat lyssna på podcast? The Psych files är den jag lyssnar på för närvarande och lär lyssna på ett bra tag framöver. Han som håller i den, Michael Britt, startade podden för tio år sedan, så jag har lite att ta...

Av rikku - 9 november 2017 23:36

Det här har varit en väldigt påfrestande dag, både fysiskt och psykiskt. Vi hade minnesstund för Lasse idag. Lasse var en truckförare som jag jobbat med i 4-5 år. Han dog plötsligt och oväntat förra veckan, endast 47 år gammal. Minnesstunden var väld...

Av rikku - 9 november 2017 02:38

Som ungefär fyra personer har märkt (fler är det inte som läser min blogg, typ) så har det varit ganska, eller ja, totalt tyst på bloggen ganska länge nu. Det var flera år sedan jag bloggade aktivt och frekvent. Jag vet inte, det är väl att jag är på...

Presentation

Länkar

Gästbok

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18 19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Fråga mig

0 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards