Thorn without a rose

Alla inlägg under maj 2009

Av rikku - 8 maj 2009 21:00

Nu är det ju i och för sig ganska lång tid kvar tills det är dags för våra barn att börja skolan, men ändå. Det är mycket prat om att skolan har blivit mycket sämre på senare år. Exakt hur lång tid tillbaka som åsyftas har jag inte fått någon klarhet i, men många sällar sig till devisen "det var bättre förr".


Om jag jämför hur det var när jag gick i skolan och hur det, troligtvis, ser ut idag så finns det självklart en massa skillnader. Till en början med så används datorer otroligt mycket mer i skolorna nu än då. När jag gick i låg- och mellanstadiet så existerade det inga datorer på skolan. I högstadiet installerade de precis ett antal datorer i uppehållsrummet som man fick låna hur man ville, men det var naturligtvis bara killarna som gick dit. Att som tjej ens försöka sig på att låna en dator.. nej, tack. Killarna var läskiga på den tiden. :)


Det sägs att fler och fler elever inte klarar av det mest grundläggande ens efter nioårig skolgång; det vill säga grundläggande mattekunskaper, läsa och skriva och, värst av allt (säger språkpolisen Linnéa), stava.


Kan detta ha något att göra med datoriseringen av skolan? Numera verkar alla ha en egen dator (till skolarbetet, påstås det) och väldigt liten del av undervisningen går till på det gamla hederliga sättet. Stavning verkar vara sekundärt, det är viktigare att barnen skriver som de vill än att de stavar det de vill säga rätt. Jag är helt för kreativitet och skaparglädje, men varför skulle rättstavning sabotera kreativiteten? Dessutom har jag hört talas om, via föräldraforumet, såklart, att inte ens lärarna kan stava längre. Föräldrarna får hem lappar och informationsblad med hur mycket stavfel som helst. Vad är det egentligen som händer i skolorna?


En annan sak som jag har pratat med min kompis Yenny om (som har utbildat sig till lärare) är den här fokusen på elevernas rättigheter. Eleverna har rätt till ditten och datten och de ska vara med och bestämma överallt. Varför då?? Medbestämmanderätt i all ära, men vad fan vet elever, egentligen? Varför ska de vara med och bestämma till höger och vänster om saker de inte förstår sig på? Allvarligt talat! Eleverna är i skolan för att lära sig saker av lärarna. Punkt slut. Svårare än så är det inte.


Sen är det ju det här med mobiltelefoner också. Numera får ju ungarna egna mobiler ta mig fan innan de börjar dagis. Det är ju sjukt! Dessa mobiler ska de naturligtvis ha med sig in i klassrummen och de ska självklart sitta och fippla med dem under lektionstid. Skicka sms, kolla ringsignaler, filma, lyssna på musik, visa upp sina coola finesser för klasskamraterna... Vem förväntar sig att de ska lära sig något då? Seriöst? Inte får lärarna ta ifrån eleverna mobilerna heller, för då blir eleverna kränkta. Jag förutsätter att de inte får slänga ut elever från lektionerna heller.


Allvarligt talat så verkar de största problemen i skolorna vara att lärarnas händer är bakbundna. De får inte göra något. De ska sitta och lirka med eleverna och tigga och be om att få hålla i lektionen med så få störningar som möjligt. För fan, "på min tid" så var det inget snack om den saken, i alla fall inte med mina bra lärare. Då var det antingen eller som gällde. Antingen hängde man med på lektionen, lyssnade på läraren och gjorde de uppgifter som läraren sa åt en att göra, eller också åkte man ut. Alla visste vad som gällde och det var sällan några allvarliga störningar på våra lektioner. De enda som verkligen sabbade lektioner var ett par bröder vi hade i klassen. Usch. De var förjäkliga. Jag har hört att i alla fall en av dem åkte i fängelse sen. Förvånar mig inte ett dugg.


Men det var en parantes.


Nå. Grundproblemet i skolan verkar vara att lärarna har för lite att säga till om. Om de fick ryta i vid störningar och konfiskera mobiler, mp3-spelare och andra leksaker och slänga ut störande elever som vägrar följa reglerna, då skulle nog mycket ordna upp sig självt. Om läraren kunde ägna lektionen åt att lära ut något istället för att försöka få folk att inte sitta så mycket med mobiler och spelare, då kanske ungarna faktiskt skulle lära sig något.


När det gäller mina barn så tror jag faktiskt inte att de kommer ha några problem med att lära sig läsa, skriva och räkna. Den kunskapen kommer de nog få hemifrån. Men jag får väl återkomma om 4-5 år om det. :)

ANNONS
Av rikku - 6 maj 2009 14:45

Jag läste en artikel på Aftonbladet om unga tjejer som tävlar i självsvält. Jag har hört talas om det här med "pro-ana" tidigare, men trodde faktiskt inte att det förekom i Sverige. Det är sånt man förknippar med dumma amerikaner (mina fördomar), men i alla fall så var jag lite nyfiken och googlade på "pro-ana" för att se vad som kom upp.


Jag tittade på två sidor. Det var ta mig fan det äckligaste jag har sett, förutom bilder från Nazi-Tysklands koncentrationsläger. Bilderna på de här sidorna hade kunnat varit tagna ifrån Auchwich. Skelett som syns tydligt genom huden, benpipor som sticker ut, revben som man inte har ens lite problem med att räkna.


Jag mådde illa, dels av själva synen på dessa vandrande skelett och dels av medlidande för de här stackarna. De kan ju omöjligt må bra. Sen sitter dessa tjejer och gratulerar sig själva för att de inte är några "fetton". I deras värld är ett "fetto" någon som väger minst 55 kilo, tydligen. Av det jag vet om anorexia så handlar sjukdomen oftast inte om vikten. Vikten är bara ett sätt att dölja problemen. Men jag tycker synd om de här tjejerna. Dels för att de faktiskt tror att de är vackra när de ser ut som att de går sönder om någon petar på dem med något i samma viktklass som en fjäder, och dels för att de förstör så många liv med sin sjukdom. Främst förstör de naturligtvis sitt eget liv för en anorektiker brukar inte bli så värst gammal, men de förstör även sina familjers liv.


Vanmakten dessa tjejers mammor känner måste ju vara hemsk.


Jag hoppas verkligen att vi kan ge våra barn en sund syn på sina kroppar och om de skulle börja få för sig dumheter så hoppas jag att vi kan få dem att tänka om.


Självmord, oavsett hur långsamt det än går, är aldrig en okej utväg.

ANNONS
Av rikku - 5 maj 2009 12:00

Jag har funderat på en sak. Alla dessa personer som är ute efter att sätta fast fildelare, alla dessa personer som hatar att folk har tillgång till något de inte har köpt och betalat för... Varför ger sig inte dessa personer, exempelvis herr Pontén, ut och kräver att alla bibliotek ska stängas? För allvarligt talat; på bibliotek fildelar man inte, man delar med sig av fysiska verk! Det måste ju vara ännu värre. Varför är det ingen som har nämnt detta, egentligen?

Av rikku - 5 maj 2009 10:00
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av rikku - 4 maj 2009 22:30

...skriva ett litet inlägg om dagen, men sen tänkte jag att "nä, jag orkar inte". Så då gör jag inte det. Jag går och lägger mig istället. Det är ändå typ ingen som läser nuförtiden. Idag har antalet kommit upp till tio stycken och då är tre av dem personer som har googlat hit och hamnat på "Skumma revben". Spännande. *gäsp* Jag tar det imorgon istället.

Presentation

Länkar

Gästbok

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Thorn without a rose med Blogkeen
Följ Thorn without a rose med Bloglovin'

Fråga mig

0 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se