Thorn without a rose

Alla inlägg den 26 februari 2010

Av rikku - 26 februari 2010 12:00

Mycket av det man hör av politiken idag handlar om jobb. Förstås. Det är ju brist på det så det skriker om det. Men de håller på och gnabbar om hur man ska göra för att skapa jobb. Alliansen säger att sänkta skatter skapar jobb, vänstern säger att det gör det inte.


Då undrar jag: Hur skapar man jobb? Alltså, det är väl inte bara att säga "nu ska vi skapa jobb" och så göra det. För att jobb ska finnas så behövs väl dels ett behov och dels efterfrågan. Hur skapar man det då? Det funkar väl inte att säga till folk att "nu har ni minsann behov av nya tvättmaskiner, så köp nya tvättmaskiner så fixar vi fler jobb genom att tillverka tvättmaskiner."? Å andra sidan så finns det ju områden där det uppenbarligen behövs mer folk, men företagen har inte råd att anställa fler, eller så vill de inte.


Snöröjningen är ju ett jättebra exempel på när det saknas personal, men det är ju inte heller så svårt att förstå. Hur många vill ta ett jobb där de är beroende av vädret för att få jobba? Så fort snön försvinner så står de ju utan jobb igen och det är förstås inte så roligt.


Samtidigt skulle säkert många arbetslösa nappa på erbjudande om jobb som snöröjare/skottare om de bara fick en bra lön för det, men av någon anledning så tror jag inte att en snöskottare tjänar så värst mycket.. Fördom, kanske, jag vet inte.


Jag läste i Aftonbladet idag att regeringen vill sätta 65000 arbetslösa i praktik hos statliga företag. Enligt artikeln ska Skatteverket ta emot 6000 praktikanter och de har lyckats hitta 200 platser hittills.. Märkligt att Alliansen helt plötsligt tycker att praktikplatser är en bra idé, när de klagade så mycket på dem innan förra valet.. Men alla förstår ju att det handlar om att manipulera siffror. Om 65000 arbetslösa helt plötsligt är praktikanter så räknas de ju inte som arbetslösa längre, trots att de antagligen lär bli det igen så snart praktiken är slut. Det lär ju påverka procenten rätt mycket om 65000 helt plötsligt försvinner från statistiken.


Lite kul är ju att en praktik inte får vara mer än 3-6 månader, om de inte har ändrat det sen jag praktikserade i Umeå, och om ett halvår är det val..


Men så beräknande kan de väl ändå inte vara? Eller jo, det kan de visst. Men jag hoppas verkligen inte att det är deras syfte.


På tal om jobb och snö så har Tommy fått en vecka till ute i Torslanda. Snön ställer till det för företaget, så de inhyrda får stanna en vecka till. Gött, det blir ytterligare en vecka med den lön han har där. Om han sen får sitta hemma och vänta på uppdrag så sjunker ju lönen till 90%. Men den kommer fortfarande inte vara att spotta på, och det känns bra. Utan de dagliga resorna ut till Torslanda så kanske vi till och med går plus på att han får sitta hemma. Fast det är jag inte så säker på. Men det hade absolut inte skadat.

Presentation

Länkar

Gästbok

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Fråga mig

0 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards