Thorn without a rose

Direktlänk till inlägg 11 april 2009

Stackars lilla tjej!

Av rikku - 11 april 2009 12:30

Igår hade vi som sagt besök av Anna och Åsa. Det var väldigt trevligt och Vanja utsåg tydligen Åsa som sin lek-tant. =) Det var Åsa hit och Åsa dit. När hon skulle sova middag så ville hon absolut inte sova och hon ville inte ha något. Inte snuttefilten, inte Tiger, inte Lojet, inte täcke, inte kudde inget. När vi frågade vad hon ville ha, då svarade hon "Åsa". =) "Vad ska Åsa göra då", frågade vi. "Sitta däääär", snyftade Vanja.


Det gick ju naturligtvis inte, så Vanja fick försöka sova utan Åsa. ;) Det tog extremt lång tid för henne att somna och hennes utbrott var väldigt förvånande för så brukar hon verkligen inte bete sig när hon ska sova middag. Men till slut somnade hon i alla fall.


När hon vaknade var det dags att laga mat. Vi gjorde tacos och det blev så mycket mat att vi får äta tacos här idag också. :) Men gott var det! Som vanligt så åt man lite mer än vad som egentligen nyttigt är, men så blir det när man äter väldigt god mat.


Vid sex-tiden åkte Anna och Åsa hem igen. En timme senare lade jag Vanja och den här gången lade hon sig utan protester. Hon somnade antagligen så snart jag stängde dörren. Men tyvärr höll det inte i sig. Vid åtta-tiden vaknade hon och var hysterisk, precis som vid middagstid. Vi gav henne mer välling, kollade blöjan, sjöng och hyschade och till slut somnade hon igen. Hela beteendet var väldigt märkligt och väldigt olikt Vanja. Visst kan hon protestera när hon ska sova, det är snarare regel än undantag, men det är vanliga små-protester, inte hysteriska utbrott.


Nåväl. När hon väl somnade om så sov hon hela natten. Halv fem var jag som vanligt uppe med Lukas, matade och bytte blöja. Jag höll precis på att söva om honom när jag hörde Vanja ropa. Klockan var då fem. Eftersom jag ändå var uppe och vaken så gick jag in till henne direkt.


Tur var väl det.


När jag kommer in i hennes rum hör jag henne i sängen. "Vad hände?", frågar hon med ynklig röst. Jag sträcker mig ut mot henne för att ta upp henne. När jag rör vid hennes armar känner jag hur mina händer rör något blött och kladdigt. En distinkt lukt ligger i luften. Jag hejdar mig, och ropar istället på Tommy. Innan han hinner komma till sovrummet har jag tänt lampan och den fulla vidden av förödelsen ligger klar.


Vanja är täckt av spyor. Den älskade snuttefilten, Tiger, hennes favorit bland gosedjuren, kudden, madrassen, ja, allt är indränkt. "Vad hände?", frågar Vanja igen och tittar på sina armar. "Kladdig", gnäller hon.


Ja, älskling, du är kladdig. Det är bara att lyfta upp henne och bära in i badrummet. Av med pyjamasen och in med lillflickan i duschen. Armar, ansikte och hår är de mest drabbade områdena när pyjamasen väl är av. Jag duschar försiktigt håret och resten av kroppen och fem minuter senare är hon ren. Kräklukten sitter fortfarande i till viss del, men det är nog mest från munnen. När Vanja är ren är det bara att ta itu med resten. Pyjamas, kudde och snuttefilt åker alla ner i badkaret för avspolning. När de stora bitarna är borta skjutsas de vidare in i tvättmaskinen. Nu är inte det rätta tillfället att tänka på grannarna, utan vi startar tvättmaskinen, trots att klockan bara är lite över fem på morgonen. Madrassen skrubbas så gott som går och får sedan stå i badkaret för att torka.


Nästa projekt är hennes älskade Tiger. Tiger i den gula, gosiga pyjamasen slokar under spyorna. Det finns inget tvättråd på honom så jag handtvättar honom i handfatet. Jag vill ju inte riskera att förstöra Vanjas älsklingsdjur. Efter tvätten hänger jag upp honom på en galge med clips. Jag sätter clipsen i Tigers armar och hänger upp honom. Stackars Tiger. Det ser ut som att han är korsfäst. Lite tragikomiskt med tanke på att det är påsk. Men ren blev han i alla fall.


Vi lägger Vanja i vår säng och försöker få henne att somna om. Som vanligt så stökar hon omkring en hel del och jag får om och om igen övertala henne att lägga sig ner. När hon äntligen ligger ner, och ligger still, hör jag henne säga: "Neeej! Inte munnen!" och så kräks hon igen. Inte så mycket den här gången dock och som tur är hamnar allt på handduken som jag har liggandes i sängen. Jag har den där utifall att Lukas kräks när jag har ammat honom på nätterna och nu kom den väl till pass. Handduken och Vanja tillbaka in i badrummet för rengöring och sen tillbaka in i sovrummet igen för att försöka sova lite till. Den här gången breder vi ut handdukar över hela sängen ifall hon ska kräkas igen. Nu vägrar dock Vanja att sova och stökar ännu mer. Tommy går ut och lägger sig i soffan för att försöka få lite sömn. Efter 10-15 minuter tar jag på mig kläder och går upp med Vanja istället. Jag skickar tillbaka Tommy till sängen och sätter mig med Vanja i soffan och tittar på TV.


Hittills har hon inte kräkts mer och hon verkar lite piggare, men man vet ju aldrig. Det här är första gången hon är sjuk, utöver lite snuva och feber.


Stackars lilla tjej.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av rikku - 15 november 2017 22:29

Den här podden jag lyssnar på är helt fantastisk. Det finns så mycket som jag skulle vilja diskutera och resonera kring bland alla ämnen som jag har fått höra om. Men jag lyssnar ju på fler avsnitt än jag hinner blogga om, så man får sålla lite. ...

Av rikku - 15 november 2017 07:07

Igår fyllde Lily fem år. Det är inte klokt vad fort tiden går! Gammal klyscha, men så är det verkligen. Min yngsta är fem år. Min yngsta! Äldsta dottern har passerat tio och är snart lika lång som jag. Skor kan vi nästan dela på redan. Själv är jag n...

Av rikku - 10 november 2017 02:15

Jag nämnde väl häromdagen att jag har börjat lyssna på podcast? The Psych files är den jag lyssnar på för närvarande och lär lyssna på ett bra tag framöver. Han som håller i den, Michael Britt, startade podden för tio år sedan, så jag har lite att ta...

Av rikku - 9 november 2017 23:36

Det här har varit en väldigt påfrestande dag, både fysiskt och psykiskt. Vi hade minnesstund för Lasse idag. Lasse var en truckförare som jag jobbat med i 4-5 år. Han dog plötsligt och oväntat förra veckan, endast 47 år gammal. Minnesstunden var väld...

Av rikku - 9 november 2017 02:38

Som ungefär fyra personer har märkt (fler är det inte som läser min blogg, typ) så har det varit ganska, eller ja, totalt tyst på bloggen ganska länge nu. Det var flera år sedan jag bloggade aktivt och frekvent. Jag vet inte, det är väl att jag är på...

Presentation

Länkar

Gästbok

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Fråga mig

0 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards